Hur allt började

För några år sedan firade jag och min familj midsommar med vänner som bor några mil från vårt hem. Jag minns att det för en gångs skull inte regnade och att vi dansade runt midsommarstången och lekte innan det var dags för sillen och potatisen. Väl vid bordet och precis efter första snapsvisan så ringer min telefon. Jag tittar på displayen och ser att det är ett okänt nummer, jag överväger först att inte svara men bestämmer mig för att göra det ändå.

 

Larmcentralen: Det är från larmvcentralen. Vi har fått ett larm på din hemadress. Vad vill du att vi ska göra?

Jag: Hmm… Vad har hänt?

Larmcentralen: Vet inte exakt förstås men en sektion i ditt hus har triggat som larm. Det kan vara ett falsklarm men det kan något annat också.

Jag: Jag förstår… Kan jag återkomma om en stund?

Larmcentralen: Ja, det går bra!

 

Samtalet avslutas.

Jag ringer min gode granne Klaes som jag vet firar midsommar hemma. Jag förklarar situationen för honom. Han går bort till vårt hus och under konversationen går han runt huset, tittar in i fönster och förklarar att allt ser normalt ut. Jag tackar Klaes och önskar glad midsommar för att sedan ringa tillbaka till larmcentralen och förklara situationen. Därefter fortsatte kvällen som för övrigt blev väldigt trevlig.

GodaGrannen kom till världen

Såhär i efterhand var det något i själva handlingen från Klaes som väckte mitt intresse och tankarna började snurra. Jag insåg hur tacksam jag är för att ha tillit till vänner och grannar och att det i grunden är naturligt att hjälpa varandra och det att finns en gemensam vinning med detta. 
Jag började läsa forskningsrapporter kring hur effektivt just samverkan förebygger brott samt att Polis förespråkar detta som bästa förebyggande alternativet. Personer i närområdet är ju snabbast på plats för iakttagande och dessutom känner sig alla mer trygga tillsammans. Det gäller för såväl spridning av brand så som vattenläckage och förebyggande av brott.
Med mina många års erfarenhet inom elektronik och telekom samt allmänt intresse av nya trender såg jag nu att detta kunde knytas samman. Nästan alla bär idag ständigt med sig en mobiltelefon/smartphone som man kan ta kort och filma med. Dessutom finns det mer och mer teknik för att koppla upp det så kallade smarta hemmet (IoT).

Tankar om att koppla ihop grannsamverkan med dagens digitala teknik till en app var igång och idén om GodaGrannen var född.

 

– Bo Öhrwall, grundare av GodaGrannen AB

Vår vision

Att bli utsatt för inbrott i sin bostad är integritetskränkande och något som både Polisen och försäkringsbolagen ser allvarligt på. Tillsammans kan vi ändra trenden och vi tror att dina grannar är världens bästa iakttagare.

Vi vill skapa en tjänst som alla skall kunna har råd med, som är enkel, funktionell och tillför ett verkligt värde, något som förenar, förenklar och förbättrar. En tjänst baserad på närproducerad trygghet.